Przewodnik po makroskładnikach

Mikroskładniki odgrywają ogromną rolę w organizmie człowieka. To właśnie dlatego zawsze warto dbać o to, aby były utrzymane na odpowiednim poziomie. Dzięki temu człowiek pozostaje zdrowy. Warto więc wiedzieć, jaki wpływ mają konkretne mikroskładniki oraz w czym można je znaleźć. Dzięki temu o wiele łatwiej będzie można zadbać o zbilansowaną dietę, która dostarcza wielu korzyści oraz utrzymuje cały organizm w odpowiednim stanie.

Białka – za co odpowiadają, źródła

Bez wątpienia białka odgrywają ogromną rolę w ludzkim organizmie i nie można doprowadzić do ich niedoboru. Dostarczane są one bowiem głównie drogą pokarmową. Białka są podstawowym budulcem właściwie wszystkich narządów w organizmie, a dodatkowo pełnią ważne funkcje podczas budowy mięśni oraz kości. To dlatego tak ważne jest, aby dzieci spożywały ich wystarczającą ilość. Dodatkowo białka wchodzą w skład enzymów oraz hormonów. Już chyba samo to wystarczy, aby mieć świadomość, jak bardzo są ważne? Pomagają one także szybciej regenerować organizm po wypadkach i uszkodzeniach. Przede wszystkim ważna jest urozmaicona dieta. Białka znajdują się, zarówno w mięsie, jak i w warzywach. To dlatego dietę trzeba zbilansować i jeść zdrowo, ale sięgać po różne produkty. Źródłem białka są przede wszystkim ryby, orzechy, mięsa, zboża. 

 Węglowodany – za co odpowiadają, źródła

Dużą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu odgrywają także węglowodany i, z całą pewnością nie może ich zabraknąć w żadnej zbilansowanej diecie. Przede wszystkim węglowodany są głównym źródłem energii. Usprawniają one funkcjonowanie zwłaszcza mózgu, dzięki czemu ułatwione jest zapamiętywanie oraz kojarzenie. Poleca się także, aby sięgać po węglowodany podczas nauki, ponieważ odżywiony mózg działa po prostu lepiej. Węglowodany odżywiają także krwinki czerwone, co polepsza dotlenienie organizmu oraz przepływ krwi. Znajdują się one w wielu produktach, po które warto sięgać codziennie. Tymi produktami są między innymi makarony, kasze, rośliny strączkowe oraz wyroby cukiernicze, choć z tymi ostatnimi warto uważać i nie przesadzać w ich spożywaniu. Nadmiar cukru szkodzi i wszędzie należy zachować zdrowy umiar.

Tłuszcze – za co odpowiadają, źródła

Naturalnie dużą rolę odgrywają także tłuszcze i warto zadbać o to, aby w organizmie znajdował się ich odpowiedni poziom. W organizmie człowieka wyróżnić można tłuszcze nasycone, jak i te nienasycone. Ich główną rolą jest zaopatrywanie organizmu w niezbędną do działania energię. Dodatkowo stanowią doskonały materiał budulcowy błon komórkowych. Tłuszcze zwiększają także przyswajalność wielu witamin, takich jak A, D czy K. Znaleźć je można, zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Najcenniejszym źródłem naturalnie są ryby. Zwłaszcza takie jak śledź czy makrela. Oprócz tego warto sięgnąć po oleje z oliwek oraz po olej rzepakowy. Warto dodawać je do różnych potraw, na przykład do sałatek. Oprócz tego cennym źródłem są także orzechy.

Mogą Ci się spodobać