Vege gulasz z cieciorką

Vege gulasz z cieciorką

Czasem mam po prostu przesyt mięsa w menu. Wtedy szukam sposobu na fajny, sycący obiad bez jego udziału. Sięgam po ryby, jaja, twaróg albo warzywa strączkowe 🙂 Dziś na obiad gulasz warzywny z cieciorką.

Składniki:
1 puszka cieciorki
1 duża czerwona papryka (użyłam szpiczastej)
2 cebule
0,5 kg pieczarek
2 garście siekanej włoszczyzny (marchew, seler, por, pietruszka) – gotową, mrożoną kupisz w Biedronce 🙂
2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Pieczarki obrać/umyć i pokroić w części. Udusić z cebulką. Do pieczarek dodaj pokrojoną w krążki paprykę oraz posiekaną włoszczyznę. Wszystko razem duś przez około 20 min. Kiedy warzywa zmiękna użyj dowolnych przypraw. Ja dodałam: sól, pieprz cayenne, ostrą paprykę, zioła prowansalskie i curry. Wszystko dokładnie wymieszaj, podlej delikatnie wodą i dodaj odsączoną ciecierzycę. Wymieszaj.
Gotowe!

Taka ilość wystarczy spokojnie na 4 porcje

Jeśli Twoi domownicy nie uznają gulaszu bez mięsa, przed dodaniem cieciorki oddziel połowę warzyw i wymieszaj z wcześniej podsmażonymi kawałkami mięsa np. filetem z indyka. Dodaj odrobinę wody i duś z warzywami ok. 10 min. Muszą się polubić 🙂 Ja dla swojego mięsożercy do „jego” połowy dodałam 350g indyczego fileta pokrojonego w kostkę i podsmażonego na patelni. W efekcie każdy z nas otrzymał 2 porcje czyli obiad na dwa dni z głowy 🙂

Do mojej wegetariańskiej wersji dodałam ugotowaną niepaloną kaszę gryczaną.

Pyszne!
Spróbuj!

Enjoy!!! 🙂 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.