Risotto z suszonymi grzybami i parmezanem

Risotto z suszonymi grzybami i parmezanem

Skoro już wysiliłam się na zakup parmezanu to trzeba go szybko zużyć 🙂 w ramach ciekawostki dowiedziałam się ostatnio od koleżanki, że parmezan można przechowywać, żeby się nie zepsuł. Musisz go zetrzeć na tarce i zamrozić.
Dziś (w zasadzie po raz pierwszy) robiłam risotto. Wcześniej zdarzało mi się ewentualnie zrobić ryż z czymś.

Składniki:

  1. ryż do risotto (300g)
  2. grzyby suszone (1 opakowanie)
  3. Jedna mała cebula
  4. 2 ząbki czosnku
  5. bulion warzywny ok 1 litr (najlepiej jak masz zrobiony wcześniej)
  6. oregano (szczypta)
  7. pieprz
  8. parmezan (lub grana padano) 100g
  9. masło 40g

Przepis:

Na rozgrzanym oleju podsmaż bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek. Tylko do zeszklenia. Wsyp surowy ryż wymieszany z pokrojonymi suszonymi grzybami. Podsmaż 1-2 min. Uważaj, żeby nie przypalić. Zalej ryż bulionem (tylko tyle, żeby był przykryty) i zmniejsz palnik do minimum. Gotuj ryż tak długo, aż będzie al dente (min.20 min) za każdym razem dodając bulionu i czekając aż odparuje. Kiedy dodasz ostatnią porcję bulionu, dobrze ją odparuj i zdejmij patelnię z palnika. Na końcu dodaj masło, ser i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.