Pyszne mocno czekoladowe Brownie bez mąki i bez cukru

Pyszne mocno czekoladowe Brownie bez mąki i bez cukru

Uwielbiam ciasto czekoladowe! Robiłam chyba wszystkie jakie znalazłam w internecie. Niestety z większości wychodził albo jakiś gniot albo po prostu murzynek. Po długim czasie udało mi się znaleźć całkowicie inny przepis. Od razu mówię, że zanim zaczęłam sceptycyzm co do ciasta bez mąki osiągnął najwyższy level. Mocno się zdziwiłam jak skosztowałam…

Do mojego BROWNIE użyłam:

  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 2 jajka
  • 50g ciemnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 50g miodu
  • 150g ciemnej czekolady (70% kakao)
  • 50g orzechów posiekanych
  • 1 laskę świeżej wanilii
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobinę mleka

Do miski wrzuciłam uprzednio dobrze wypłukaną fasolę, dodałam 2 żółtka, kakao, olej i miód i zblendowałam na jednolitą, gładką masę. Orzechy i 100g (1 tabliczka) czekolady posiekałam na drobne części a z białek ubiłam pianę. Do przygotowanej masy fasolowo- kakaowej dodałam posiekane orzechy z kawałkami czekolady i dokładnie wymieszałam (już nie blendowałam). Na końcu dodałam dobrze ubitą pianę i delikatnie mieszałam, żeby dodać ciastu puszystości.

Gotową masę wlałam do keksówki uprzednio wyłożonej papierem. Piekłam 35 min w temp. 180 stopni.

Na górę gotowego i przestudzonego ciasta zrobiłam polewę. Pozostałe 50g czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i posmarowałam gotowe ciasto.

Pyszne to za mało powiedziane!

Smacznego 🙂

 

Jest 2 komentarzy dla tego artykułu
  1. Pingback: Zdrowe jedzenie nie istnieje – 5 prawd o zdrowych zamiennikach | KasiaUminska.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.