Owsianka – które płatki są najlepsze

Owsianka – które płatki są najlepsze

Od paru lat Świat zwariował na punkcie zdrowego stylu życia. W każdym, nawet niedużym mieście, powstają na potęgę fitness kluby i gabinety wellness. Wszyscy chcą być zdrowi i fit. Kogo nie zapytasz – jest na diecie. A na pytanie co jesz na śniadanie wszyscy mówią: OWSIANKA . Tylko czy aby na pewno owsianka owsiance równa? Czy płatki, które kupujesz są dobre i właściwe?

Producenci szybko nadążają za naszymi potrzebami. Sklepowe półki uginają się od produktów fit, fresh, low fat itp. Matką wszystkich healthy produktów są płatki. Jest ich w sklepach co najmniej 20 różnych rodzajów od pełnoziarnistych pszennych, żytnich przez orkiszowe, jaglane, amarantusowe, owsiane i dziesiątki innych. To które w końcu wybrać? Czym tak właściwie się różnią?

Każde z płatków mają w sobie coś dobrego. Wybór, które kupić jest zawsze indywidualny. Wiadomo, że dostępność ich jest różna. Najlepiej kierować się ich smakiem i właściwościami. Ja osobiście lubię różnorodność i czasem każdego dnia robię inne. Często piekąc granolę mieszam różne rodzaje płatków.

Patrz co kupujesz.
Przy wyborze płatków najlepiej kierować się zasadą grubości. Im mniej zmielone płatki tym więcej błonnika i dłuższa sytość po zjedzeniu (pełnoziarniste płatki żytnie są najlepsze).
Im drobniejsze płatki tym ich stopień przetworzenia był większy a co za tym idzie ich wartości odżywcze są dużo mniejsze.
Jakiekolwiek płatki wybierzesz zawsze unikaj tych błyskawicznych. Są tak mocno przetworzone, że ich wartość odżywcza jest znikoma.

Rodzaj ziarna z jakiego są robione płatki też ma znaczenie bowiem każde z nich mają inne właściwości:

  1. owsiane są doskonałym źródłem żelaza, magnezu, cynku, potasu, fosforu, wapnia, witamin B1, B6, E oraz kwasu foliowego. Pomogą w obniżeniu cholesterolu i stabilizacji poziomu cukru we krwi. W połączeniu z produktem mlecznym oraz wzbogacone o orzechy lub pestki będą doskonałym śniadaniem, które dostarczy nam białka i nienasyconych tłuszczów.
  2. żytnie są źródłem cennych składników mineralnych takich jak:  żelazo, magnez, potas, wapń, sód, mangan, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, jod, fluor, bor oraz zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, sporo kwasu pantotenowego oraz foliowego. Sycą na dłużej niż płatki pszenne dlatego poleca się je osobom w trakcie redukcji masy ciała.
  3. jęczmienne zawarte w nich betaglukany (składniki błonnika pokarmowego) działają przeciwwirusowo więc zwiększają odporność a co za tym idzie działają przeciwzaparciowo. W składzie mają podobne składniki mineralne jak w pozostałych płatkach.
  4. kukurydziane, jaglane i ryżowe są doskonałą alternatywą dla bezglutenowców.

Pozostają jeszcze płatki z nasion, które nie zaliczają się do zbóż czyli gryka, amarantus i quinoa.
Wszystkie są bezglutenowe, bogate w witaminy z grupy B, błonnik i białko. Są dużo droższe od zwyczajnych płatków owsianych i inne w smaku. Kwestia gustu. Dla mnie ten rodzaj płatków to raczej wynalazki 😉 nie jadam.

Na ostatnim miejscu pozostają otręby. Powstają przy obróbce zewnętrznej części ziarna więc zawierają wszystko co najcenniejsze. Mają najwięcej błonnika więc najefektywniej walczą z zaparciami. Opiekują się perystaltyką naszych jelit chroniąc je przez rakiem.

Jeśli chcesz, żeby Twoje śniadanie było maksymalnie zdrowe korzystaj z różnych rodzajów płatków, uzupełnij je o ulubione ziarna i orzechy a na końcu połącz z dowolnym źródłem białka.
Ja uwielbiam zmieszać 3 rodzaje płatków (owsiane, pełnoziarniste pszenne, pełnoziarniste żytnie), 3 rodzaje ziaren (słonecznik, dynia, siemie lniane), porcję białka (twaróg z jogurtem) i świeży owoc. Czasem dodaję cynamon.

Jak zawsze kieruj się umiarem i różnorodnością!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.