Olej koksowy – oskarowy superfood – wszystko co musisz wiedzieć o jego cudownych właściwościach

Olej koksowy – oskarowy superfood – wszystko co musisz wiedzieć o jego cudownych właściwościach

Olej kokosowy to jeden z tych superfoods, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Nawet jeśli nie jesteś jakimś zapaleńcem zdrowego odżywiania warto pomyśleć o zamianie pospolitego rzepaku na kokos. Dlaczego? Jego właściwości są o wiele większe niż tradycyjnego oleju a zastosowanie o wiele szersze.

Kategoria superfoods to produkty, które mają nadzwyczajne właściwości zdrowotne dla ludzkiego organizmu. Ich klasyfikacja następuje na podstawie porównania danego produktu z innym o podobnych ale węższych właściwościach. Dla przykładu – chia i siemię lniane. Mają podobny skład, wygląd i zastosowanie jednak chia są bogatsze w składniki odżywcze niż nasz tradycyjny len. Tak samo z olejem kokosowym. Spełnia takie samo zadanie kulinarne jak nasz pospolity olej rzepakowy jednak jego właściwości odżywcze są znacznie większe.

Olej kokosowy zwojował rynek spożywczy i kosmetyczny. Dlaczego? Bo jest najzdrowszym olejem na Świecie. Jako jedyny posiada średniołańcuchowe trójglicerydy, które w odróżnieniu do pozostałych tłuszczów nie są odkładane w tkance tłuszczowej a bezpośrednio przerabiane na energię co w konsekwencji przyspiesza metabolizm. Wynika z tego, że po zjedzeniu posiłku z olejem kokosowym jego zawartość jest spalana szybciej 🙂 miód malina 🙂 to bardzo istotne dla osób zmagających się z otyłością (szczególnie brzuszną) jak i dla sportowców. Jednym słowem – niby olej a wspomaga odchudzanie.

Olej nie tylko dla figury.

  1. Zastosowanie lecznicze
    Olej kokosowy ma właściwości antybakteryjne i grzybobójcze, które można wykorzystać szczególnie w profilaktyce próchnicy i codziennej higienie jamy ustnej. Płukanki olejem kokosowym stają się co raz powszechniejsze. Sama ich próbowałam jako wzmocnienie odporności zatok. Od lat zmagam się z przewlekłym zapaleniem zatok a dzięki półrocznej kuracji olejem kokosowym udało mi się dokładnie je oczyścić i mam nadzieje, wzmocnić ich „odporność”. Dodatkowo po takiej kuracji kolor mojego uzębienia znacznie się wybielił. Bez stosowania past wybielających 🙂
  2. Zastosowanie kosmetyczne
    Eliksir z kokosa to nieocenione bogactwo składników istotnych do kondycji naszej skóry. Kwasy tłuszczowe jakie zawiera głęboko wchłaniają w naszą skórę dzięki czemu doskonale się sprawdza jako krem nawilżający.
    W oleju kokosowym trójgliceryd kwasu laurynowego korzystnie wpływa na nasze włosy. Sama czasem robię maseczki na zmęczone i przesuszone końcówki. Działają genialne.

W sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz dwa popularne typy tego oleju. Jeden nierafinowany – najlepszy i pełnowartościowy i rafinowany – na ogół bezzapachowy ale pozbawiony cennych składników zawartych w tym pierwszym. Cena między nimi jest znaczna bo ten drugi kupisz nawet za 1/4 ceny tego pierwszego ale jaki sens rzucania się na bezwartościowy produkt? Lepiej dołożyć i kupić produkt pełnowartościowy.

Jeśli zdecydujesz się na zakup to zwróć uwagę na trzy najważniejsze aspekty:

  • najlepszy to ten NIERAFINOWANY
  • cenny bo EKSTRA VIRGIN
  • certyfikowany bo to gwarancja najwyższej jakości

W sklepach z ekologiczną żywnością jest mnóstwo produktów różnych producentów. Porównaj ceny bo ja osobiście znalazłam dwa takie same tylko z innych firm, gdzie jeden kosztował 130 zł (800ml) a drugi o tej samej pojemności za 46 zł. To ogromna różnica. Jeśli każdy z nich spełnia trzy najważniejsze aspekty (certyfikat, ekstra virgin, nierafinowany) to nie ma sensu przepłacać!

 

Jest 19 komentarzy dla tego artykułu
  1. Ola | Mikmok blog na 09:26

    Jeszcze nigdy nie używałam czystego oleju kokosowego – ani w kuchni, ani „w urodzie”. Muszę to w końcu zmienić, bo co i rusz natykam się na pozytywne artykułu i opinie 🙂

  2. Pingback: 10 naturalnych sposobów na przeziębienie dla dzieci i dorosłych | KasiaUminska.pl
  3. Needle na 12:50

    Ja czekam, aż mój przyjdzie z allegro. Właśnie jest nierafinowany, tłoczony na zimno. Tyle się naczytałam w internecie dobrych słów na jego temat, że nie mogę nie spróbować! 🙂
    + Świetny wpis!

  4. Sylwia na 07:38

    olej kokosowy stosuję od jakiegoś czasu w celach kosmetycznych – jest po prostu super, lepszy od niejednego balsamu do ciała – pozdrawiam

  5. Magda na 08:34

    U mnie systematycznie jako odżywka do włosów i balsam służy.
    Natomiast nie umiem jakoś go przemycać w kuchni, może kiedyś w końcu mi się uda 😉

    • Katarzyna Uminska na 12:53

      Zdecydowanie polecam. Też borykam się ze skutkami hormonalnego armagedonu a olej kokosowy daje radę nadążać za tą saharą 🙂

  6. Magdalena, ZebraVPaski na 07:53

    Olej kokosowy to mój ulubieniec od dobrych kilku miesięcy. Tez o nim pisalam 🙂 Muszę zacząć robić płukanki, skoro dają takie efekty, a sama najczęściej uzywam go jako balsam lub olejek do kąpieli. W kuchni również nie daję mu spokoju!!! 🙂

  7. Alexandra na 08:40

    Myślałam kilkakrotnie o zakupie. Cena mnie troszkę przytrzymuje. Ah, studencka kieszeń. Ale masz rację rozejrzę się biorąc pod uwagę 3 najważniejsze właściwości może upoluję gdzieś w nieco bardziej przystępnej cenie. Ponoć student to najlepszy łowca promocji (coś w tym jest!) 🙂

    • Katarzyna Uminska na 09:58

      Polecam delikatesy ekologiczne Dr Pelc. Ja robię tam swoje zakupy bo produkty są certyfikowane a na ogół za 1/3 ceny. Olej kupuję za 46 zł (800ml) kiedy ten sam w innych sklepach, innych producentów sięga cenowo ponad 120 zł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.