Jajka – fakty i mity

Jajka – fakty i mity

Od wielu lat słyszę, że nadmiar jajek w diecie szkodzi, że cholesterol nas zabije, że 4 sztuki na tydzień to max. Hm… Ja jem 21 sztuk na tydzień. Póki co żyję… dlaczego?

Może dlatego, że jajko zawiera wzorcowe białko, tzn. takie, jakiego nasz organizm potrzebuje. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których próżno szukać np. w strączkach. Znajdziesz w nim wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,E,D,K) ale nie tylko. W jajkach jest mnóstwo składników mineralnych np. magnez, selen, cynk, żelazo, potas, fosfor i witaminy z grupy B

Jedno średnie jajko to tylko 80 kcal – ja jem 3 na śniadanie więc 240 kcal. Sycą, regenerują, odżywiają a nie tuczą 🙂

To jak z tym straszeniem cholesterolem?
To już przeszłość.
Najnowsze badania owszem potwierdzają, że jaja zawierają cholesterol (jak wiele innych produktów żywnościowych) ale zawierają też lecytynę, która ogranicza jego wchłanianie do organizmu.

Ciekawostka!
Czy wiesz, że najwięcej białka znajduje się w żółtku?!

Sportowcy z racji dużej zawartości tłuszczu w żółtku, często stosują praktykę jedzenia samych białek. Dla mnie to absurd. Jajko to jajko – stanowi całość.
Jeśli zależy Ci na podbiciu ilości białka lepiej zjedz tych jajek mniej i dorzuć kawałek chudego drobiu niż wyrzucaj żółtko. Najwięcej cennych wartości odżywczych i składników mineralnych znajduje się właśnie w żółtku!

Jeśli masz problem z cholesterolem albo obawiasz się jakichkolwiek skutków zwiększonego spożycia jaj rozwiązanie jest bardzo proste. Wykonaj badanie cholesterolu (odpłatnie 8 zł) teraz, zanim zaczniesz jeść więcej jajek. Po trzech lub czterech tygodniach wykonaj badanie ponownie. Jeśli nic się nie zmieni – możesz śmiało jeść nawet 4-5 jaj na dzień 🙂

Jakie jajka kupić?

Jeśli chcesz mieć spokojne sumienie kup ściółkowe. Jeśli traktujesz jaja jako produkt spożywczy i nie interesuje Cię skąd się wziął – kup najtańsze. Nie ma badań, które potwierdzają, że jajka ekologiczne są lepsze (pod względem właściwości odżywczo-zdrowotnych) od tych z masowej produkcji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.