Jadłospis 1500 kcal #4

Jadłospis 1500 kcal #4

Śniadanie

Kasza jaglana z owocami i orzechami

Kasza jaglana 40g
Owoce leśne mrożone 80g
Orzechy włoskie 20g
Mleko roślinne (migdałowe/ryżowe/kokosowe) 100ml
Aromat waniliowy 3-4 krople

Kaszę przelej wrzątkiem a następnie ugotuj do miękkości. Odcedź, przypraw cynamonem, dodaj owoce, pokruszone orzechy i zalej mlekiem. Na końcu dodaj aromat.

II śniadanie

Sałatka owocowa z jogurtem

Kiwi 1 szt
Banan 60g (1/2 małej szt)
Pomarańcza 60g (1/2 szt)
Jogurt naturalny 75g (1/2 opakowania)

Owoce obierz, pokrój w kostkę i wymieszaj z jogurtem.

Obiad

Soczewica z kaszą pęczak i warzywami

Soczewica zielona 40g
Papryka czerwona 120g (1/2 szt)
Włoszczyzna 100g
Pieczarki 100g
Cebula 30g (1/2 szt)
Koperek siekany 1 łyżka
Olej 10g (1 łyżka)
Kasza pęczak 30g

Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
Soczewicę namocz na ok 30 min i ugotuj do miękkości. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, pieczarki i posiekaną włoszczyznę. Dodaj trochę wody i pokrojoną w paski paprykę. Duś z dodatkiem chili. Pod koniec dodaj soczewicę, gotową kaszę i wszystko razem duś aż do odparowania wody. Całość lekko posól i posyp siekanym koperkiem.

Podwieczorek

Bazyliowy tost z tuńczykiem

Pieczywo pełnoziarniste 35g (1 kromka)
Tuńczyk w oliwie 50g (1/2 opakowania)
Świeża bazylia 3 liście
Ogórek konserwowy 1 szt

Tuńczyka odsącz z oliwy. Pozostałą oliwą natrzyj tosta i zapiecz w tosterze lub na patelni. Posiekaj bazylię i posyp nią gotowego tosta. Na górę ułóż kawałki tuńczyka i pokrojonego w plastry ogórka.

Kolacja

Sałatka z szynką parmeńską i słonecznikiem

Sałata lodowa 1/2 główki
Roszponka 1 garść
Szynka parmeńska 1 plaster
Pomidor koktajlowy 3 szt
Słonecznik 15g (1 łyżka)
Oliwa 5g (1 łyżeczka)
Sok z cytryny 3g (1 łyżeczka)
Zioła do sałatek

Szynkę pokrój w mniejsze kawałki. Pomidorki przekrój na połówki. Słonecznik upraż na suchej patelni. Wszystko wymieszaj z sałatami. Z oliwy, soku z cytryny i ziół przygotuj sos i polej nim sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.