Bezglutenowe muffiny

Bezglutenowe muffiny

Prawie we wszystkich ciastach produktem „glutenowym” jak wiadomo jest mąka. Ja zastępuję ją fasolą albo różnymi rodzajami gotowanych kasz. Jak zrobić takie ze zdjęcia? Po prostu zastąpić mąkę fasolą 🙂 Zblendowana fasola doskonale zastępuje mąkę we wszystkich ciastach z lekko mokrą konsystencją.

Składniki:
1 puszka białej fasolki konserwowej
1 duże jajko albo 2 małe
3 łyżki miodu
2 łyżki otrębów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki twarogu sernikowego albo jogurtu greckiego
dowolny aromat
ozdoby wg uznania 🙂

Sposób przyrządzenia
Fasolkę odsącz na sicie i dokładnie opłucz. Zblenduj na gładką masę. Dodaj jajka, miód, otręby, proszek, aromat i twaróg. Wszystko razem blenduj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto wylej do foremek. Piecz 30 min w temp. 180 stopni.

Jeśli po zblendowaniu całej masy konsystencja będzie zbyt lejąca dodaj więcej otrębów. Duże znaczenie ma gęstość twarogu/jogurtu i wielkość jaj. Lepiej daj mniej składnika i stopniowo dodawaj resztę. Kolejność i tak nie ma znaczenia 🙂 

Enjoy! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.